Zaandammers weten het allang: voor die ene vintage winkel of de laatste woontrends hoef je de stad echt niet uit. Maar wat zijn dé insider tips, waar je absoluut eens een kijkje moet nemen? We gingen op onderzoek uit. 

YADA YADA MARKET
Alles wat je zoekt op één plek. Lekker eten, bijzondere winkeltjes en inspirerende workshops. De Yada Yada market is een ideale locatie voor jouw zondagmiddag- brunch. In de verschillende winkeltjes vind je alles wat je nodig hebt om de Yada Yada vibe zelf thuis te creëren. Of maak zelf unieke items bij één van de workshops.
Grote Hulzen 19

BLOEMENTUIN
Bloemen geven je huis net dat beetje extra. Wil je een echt origineel boeket? Bij de Bloementuin kun je ook losse bloemen kopen, om je eigen boeket mee samen te stellen. Of schaf een mooi groot palmblad aan voor in je vaas.
Westzijde 41

LAB 44
Zoek je bijzondere etenswaren? Dan zit je goed bij Lab 44. Hier koop je Zaanse sambal (probeer vooral die met cacao-zeezout eens) of de fijne ontbijtjes van Paplab. Organiseer je een bierproeverij? Dan mag het HOOP-bier- tje van een lokale brouwer natuurlijk niet ontbreken.
Middenweg 44

DE VERSKADE
Bij de Verskade (voormalige Verkadefabriek) draait alles om eten, drinken, proeven en beleven. Hier ben je op de juiste plek voor de lekkerste kwaliteitsproducten. Maak je dagelijkse boodschappen er nét wat specialer. Met honger boodschappen doen is nooit een goed idee natuurlijk, dus pak voor het shoppen nog even een goede espresso met een krakend vers broodje van The Bakery. Of geniet in de zomer van een ijsje bij Zaandams beste ijskar, de IJskade.
Westzijde 174-A

DE KOFFIEZAAK
Hier vind je de laatste foodtrends en het beste glutenvrije bananenbrood uit de omgeving, maar ook gewoon een goede bak koffie. Vlakbij bij het station zit het grootste filiaal en bij het tweede filiaal aan de Gedempte Gracht haal je de perfecte takeaway koffie.
Verschillende vestigingen

DE GOUDEN TENT
De beste hummus en olijven van Zaandam vind je bij De Gouden Tent. Iedere zaterdag op de markt en elke werkdag op de Westzijde, om een avondje tapas samen te stellen. Proef de hummus met mango of die met honing, al dan niet in combinatie met de gegrilde groenten, en je wilt nooit meer anders.
Westzijde 45-B

NICE THINGZ
De naam geeft het al aan: hier koop je fijne producten. Bij Nice Thingz koop je dat ene bijzondere cadeau voor iemand die alles al heeft. Het assortiment keukenspullen is ook meer dan de moeite waard. Kortom: het is bijna onmogelijk om zonder nieuwe spullen deze winkel uit te lopen.
Gedempte gracht 72

LLOFS
Conceptstore Llofs is jouw adres voor de hipste woontrends. Gegarandeerd inspiratie in dit tot leven gekomen interieur- tijdschrift (ook op Facebook). Van bamboe- banken tot tafellampen – je vindt hier de mooiste stijlen voor binnen en buiten. Naast interieurspullen verkopen ze trouwens ook trendy dameskleding.
Westzijde 84

DE FILMFABRIEK
Dit is niet alleen de plek voor arthouse films, maar ook om op het weekend te proosten met je vrienden of familie. Pak na een werk- dag de laatste zonnestralen mee op het terras, midden in de stad, met fijne wijnen of een (speciaal)biertje.
Jan Sijbrandsteeg 12