Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar waar je ook woont: die plek is door iemand ontworpen. Van de parkeergarage tot aan de route die je neemt naar de supermarkt en de bomen in de buurt; iemand heeft het bedacht. Sander Lap is het brein achter Oostzijderpark. Wat is zijn visie voor deze wijk? En hoe pak je het opzetten van zo’n groot project aan? 

OZP: Waarom precies deze keuze?
Sander Lap: “Wanneer je komt te wonen in Oostzijderpark, heb je de rijkdom van een huis in de stad met de dynamiek die daarbij hoort. Maar dan in combinatie met groen en gezond wonen. Hier vind je als stedeling meer ruimte. Je bent in 20 minuten in Amsterdam, maar net zo snel vaar je met je bootje het open achterland in. We maken er een levendige, natuurrijke wijk van. De Parklaan is daar een essentieel onderdeel van. Deze groene loper wordt het hart van dit gebied. Ze leveren niet alleen zuurstof, maar kondigen ook de seizoenen aan, vergroten je woongenot, filteren de fijnstof uit de lucht en faciliteren het fijne achtergrondgeluid van vogeltjes en ritselende bladeren. Bomen zijn dus logischerwijze goed voor de mentale en fysieke gezondheid.”

OZP: Is er nog meer natuur in de wijk te vinden?
SL: “Oostzijderpark ligt vlakbij twee grote parken. Valdeursloot aan de noordzijde en aan de zuidkant het Burgemeester in ’t Veldpark. Via een bootje of de fiets ben je al snel bij recreatieplas Jagersveld of een paar minuten extra fietsen en je staat in het Hollandse polderlandschap. Ook komen er collectieve tuinen. Samen met de groene boulevards en je eigen terrastuin heb je zo overal groen.”

OZP: En dan hebben we het nog niet eens over het water gehad.
SL: “Zeker, de haven is het knooppunt voor recreatie. Hier begin je met je hardlooproute of ga je juist ontspannen met een bootje het water op. Of relax er met een glas wijn bij een van de terrassen.”

“In ieder bouwblok komt er sowieso plek om samen met je buren wat te ondernemen.”

OZP: Hoe wordt het verder om in Oostzijderpark te wonen?
SL: “Het gaat een levendige plek worden. De openbare ruimte zit zo in elkaar dat ontmoetingen met omwonenden worden gestimuleerd. In het eerste blok komen bijvoorbeeld horecavoorzieningen en bijzondere woningen, met ruimte voor mensen die thuis werken of een atelier aan huis hebben. In ieder bouwblok komt er sowieso plek om samen met je buren wat te ondernemen. Een plek voor doeners en makers. Lekker rustig thuis werken met het zonnetje in je werkkamer, met openslaande deuren naar de straat.”

OZP: Wat voor woningen worden er nog meer gebouwd?
SL: “Er komen huizen voor iedereen. Van familievriendelijke woningen met een tuin tot bereikbare appartementen en luxe suites. Door verschillende woningen en ruimtes aan te bieden, krijg je een goede mix en dynamiek.”

OZP: Hoe zorg je ervoor dat er sociale cohesie ontstaat?
SL: “Het lijkt me mooi als bewoners met elkaar in gesprek gaan en op een aantal manieren wordt daar ruimte voor geboden. Zo zijn er speeltuinen voor kinderen, speciale plekken voor jongeren en voorzieningen voor bijvoorbeeld de buurtvereniging. Het idee is om verbindingen met elkaar te stimuleren, zodat de inwoners met elkaar de wijk levend maken.”

OZP: Waarom zou je als Amsterdammer voor Oostzijderpark kiezen?
SL: “Zaandam en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze metropoolregio. Toeristen die de hoofdstad bezoeken, willen bijvoorbeeld ook vaak de Zaanse molens zien. Zaandam is meer verbonden met landschap, rust en ruimte dan Amsterdam. Veel mensen die ervoor kiezen om te verhuizen, doen dat dan ook vanwege de uitstekende bereikbaarheid in combinatie met het groen.”

“Je woont hier in de stad en in het groen”

OZP: Dit project begon voor jullie als een wedstrijd. Waarom deed je mee?
SL: “Oostzijderpark is een interessante uitdaging. Zo dicht bij het station maak je via het openbaar vervoer de verbintenis met de metropoolregio Amsterdam. Tegelijkertijd wil je ook de connectie maken met het landschap van Zaandam en het achterland. Ons bureau is gespecialiseerd in die samenkomst van stad en landschap. Een uitdaging die precies in ons straatje past dus. We maakten een helder en eenvoudig ontwerp, met grote reikwijdte. De Parklaan bijvoorbeeld is een relatief eenvoudige ingreep met een groots effect.”

OZP: Waar ben je het meest trots op bij Oostzijderpark?
SL: “Het effect van ons ontwerp beperkt zich wat mij betreft niet alleen tot deze wijk, maar is een bredere visie op Zaandam. Je hebt als inwoner van deze mooie stad behoefte aan bijzondere plekken. Dat gaat verder dan alleen een huis met een tuintje neerzetten. Je wilt je thuis voelen in de wijk waar je woont, gezellig een praatje kunnen maken met de buren. We wilden een groene buurt met sociale cohesie en dat gaat het zeker worden.”